Studie naar de steelloze schouderprothese
Publiceerdatum
Het Spaarne Gasthuis is één van de vier ziekenhuizen in Europa dat meedoet aan een studie naar de steelloze schouderprothese. De 5-jaars resultaten van deze SMR ‘stemless’ schouderprothese studie tonen goede functionele en röntgen uitkomsten.
Mensen worden ouder, ze blijven langer actief én er zijn meer ouderen. Hierdoor worden er bij slijtage meer schouderprothesen geplaatst. Tegenwoordig bestaat die prothese niet meer uit een steel die wordt vastgezet in het bot van de bovenarm. Bij de nieuwe prothese wordt de bovenkant van dit bot afgezaagd en wordt de (steelloze) kop direct op het bot vastgemaakt. Precies tegenover de kop komt in het schouderblad een kommetje. Deze opbouw lijkt op de anatomie van de schouder (de natuurlijke vorm van de schouder). De pezen houden de prothese op zijn plek zoals ze dat met de echte schouder ook gewend waren.
Arthur van Noort, orthopedisch chirurg en o.a. schouderspecialist: “Voorwaarde voor de anatomische prothese is dat de pezen niet kapot en dus sterk zijn. Alleen dan kan de patiënt de functie en kracht van de schouder behouden. Zijn die pezen niet meer heel? Dan kiezen we voor de omgedraaide prothese. Daarbij maken we juist de kom vast op het bot van de bovenarm en de kop in het schouderblad. Het voordeel hiervan is dat we vrijer zijn in de keuze voor de positie van de kop.”
“De operatie voor de steelloze methode is minder pijnlijk en korter dan bij de oude methode. En er is minder bloedverlies. Zoals bij ieder onderzoek zijn er ook hier complicaties geweest na de operatie. Maar ook daar biedt deze prothese voordelen. Kiezen we eerst voor een anatomische prothese, maar blijkt de schouder door kapotte pezen toch niet stabiel? Dan kunnen we redelijk eenvoudig her opereren om alsnog de omgedraaide prothese te plaatsen.”
Ook interessant om te weten
De nieuwe titanium protheses worden gemaakt met een 3D-printer. Het lichaam herkent titanium niet als lichaamsvreemd. Sterker nog: door de poriën in het titanium groeit het bot zelfs in de prothese.
In de studie zijn 73 patiënten geopereerd. Hierbij zijn 61 zogenaamde anatomische steelloze prothesen en 12 omgedraaide steelloze prothesen geplaatst.
95% van de patiënten is tevreden tot zeer tevreden na de operatie. Welke prothese het beste past bij een patiënt hangt af van het totaalbeeld van de schouder.
De röntgenfoto’s na vijf jaar tonen geen aanwijzing voor loslating of verplaatsing van delen van de protheses.