Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Swim to Fight Haarlem steunt jongere kankerpatiënten in Spaarne Gasthuis

Publiceerdatum

Afgelopen zomer vond de derde editie Swim to Fight Cancer Haarlem plaats. Bijna duizend mensen sprongen het Spaarne in om 1, 2 of 4 kilometer te zwemmen voor meer en beter onderzoek naar kanker van Stichting Fight cancer. Haarlem zwom bijna 6 ton bij elkaar en mocht hierdoor ook een lokale kleine doelbesteding doen. De organisatie besloot dit te doneren aan de mobiele comfort boxen voor AYA (Adolescent & Young Adult) patiënten in de leeftijdscategorie van 18 tot 39 jaar van het Spaarne Gasthuis.

Jaarlijks worden ruim 100 jongvolwassenen in deze leeftijdscategorie behandeld in het Spaarne Gasthuis. “Een belangrijke groep patiënten. We zijn daarom erg blij met de donatie. Hiermee kunnen we een positieve impact maken op deze doelgroep tijdens hun verblijf in het ziekenhuis,” aldus Michelle Kremer, verpleegkundig specialist in het Spaarne Gasthuis.

Namens de organisatie Swim to Fight Cancer Haarlem vult Jorieke Schungel-Exler aan dat het voor de zwemmers, sponsoren, vrijwilligers en donateurs heel fijn is als er naast de geselecteerde KWF onderzoeken ook een concrete lokale doelbesteding wordt gerealiseerd. We hebben gekozen voor een klein gebaar naar het Spaarne Gasthuis en hopen dat we dit in de toekomst uit kunnen breiden

Mobiele boxen

Met het gedoneerde geld zijn twee mobiele boxen ingericht die speciaal ontworpen zijn voor AYA-patiënten die opgenomen zijn op de dagbehandeling en of verpleegafdeling oncologie. De boxen bieden afleiding in de vorm van een Nintendo Switch met spellen, puzzels, creatieve materialen en boeken. Een deel van het bedrag is besteed aan de aanschaf van boekjes van Chemo Kasper en Immuno Lisa voor jonge gezinnen met jonge kinderen. Een deel van het budget blijft gereserveerd voor de ideeën van AYA-patiënten zelf. “De boxen zijn meer dan entertainment; ze bieden comfort en afleiding op momenten dat dit het hardst nodig is.”

AYA-patiënten

AYA is een landelijk zorgnetwerk dat zich richt op de specifieke behoeften van jonge mensen tussen de 18 en 39 jaar die te maken hebben met kanker. In 2021 richtte het Spaarne Gasthuis een speciaal AYA-team op met verschillende oncologieverpleegkundigen en één verpleegkundig specialist palliatieve zorg. ”We ondersteunen deze groep mensen in een periode dat ze wel iets anders aan hun hoofd hebben dan kanker. Vaak staan ze midden in hun persoonlijke ontwikkeling en is er helemaal geen tijd voor kanker. Wij helpen hen met vragen als hoe ga je nu om met kanker, welke communities zijn er om mij te ondersteunen en specifieke leeftijdsgerichte vragen. 

Sanne Tolen

Vijf jaar geleden ontdekte ze dat ze kanker had. “Ik was destijds 23 en had mijn eerste volwassen baan op de HR afdeling van het Spaarne Gasthuis. Hoewel ik de beste behandelingen kreeg, ontdekte ik toen wat voor enorme impact deze ziekte had op mijn leven. Ik had zoveel vragen en die gingen niet alleen maar over zorg. In mijn ziekteproces heb ik zelf het internet afgezocht naar ondersteuning en zo vond ik een bijeenkomst van het nationaal AYA zorgnetwerk. Ik wist dat oncologie één van de speerpunten is van het ziekenhuis en heb daarom contact gezocht met het oncologiecentrum om AYA-zorg ook in het Spaarne Gasthuis op te zetten. En zo sloten we ons in 2021 aan bij deze organisatie, organiseerden een AYA-team en hebben sindsdien zoveel jongvolwassenen geholpen in hun proces. Inmiddels heb ik een gezin en is onlangs de kanker teruggekomen en opnieuw behandeld. Toen kon ik zelf rekenen op de steun van het team. Dat was ook echt nodig. Ik had nu een gezin met een meisje van twee jaar. Mijn kanker had toen nog meer impact en er waren nog meer vragen. Ik heb nu zelf ervaren hoe fijn het is om op deze manier gesteund te worden.”