Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Team hematologie Spaarne Gasthuis vraagt aandacht voor bloedkanker

Publiceerdatum

8,5% van kankerdiagnoses is een vorm van bloedkanker (NKR, 2021). Dat zijn ruim 10000 nieuwe patiënten per jaar. Dat is best veel. Niet gek dus dat het team hematologie van het Spaarne Gasthuis meedoet aan de ‘Blood Cancer Awareness Maand’. Om aandacht te vragen voor de impact van verschillende vormen van bloedkanker op patiënten, zorgprofessionals en mantelzorgers.

Van links naar rechts: Annemarie Overbeek: verpleegkundig specialist hematologie, Ilse Houtenbos: hematoloog, Bart de Valk: oncoloog, Petra Knaven: verpleegkundig specialist hematologie, Anita Griffioen: oncoloog/hematoloog, Jolanda Schrama: oncoloog/hematoloog en Philomeen Kuijer: oncoloog.

Petra Knaven, verpleegkundig specialist hematologie: “In het Spaarne Gasthuis worden veel patiënten met hematologische ziekten behandeld. Het zou mooi zijn als mensen eerder herkennen dat er iets niet klopt en sneller naar de huisarts gaan.”

140 verschillende types

Maar wat is bloedkanker dan precies? Petra: “Bloedkanker zijn kwaadaardige ziekten die ontstaan vanuit het beenmerg. In het beenmerg worden cellen gemaakt die terug te vinden zijn in het bloed. In het beenmerg vindt er een foute deling plaats waardoor er foute cellen in het beenmerg, bloed of lymfeklieren ontstaan. We kennen inmiddels 140 verschillende types. Zoals multipel myeloom, lymfoom en leukemie.”

Petra vervolgt: “De klachten zijn soms vaag. Bijvoorbeeld vermoeidheid, bleek zien en afvallen. Of vergrote lymfeklieren, last van nachtzweten en blauwe plekken op het lichaam. Natuurlijk kan er een onschuldige oorzaak zijn. Maar het is wel belangrijk dat je ermee naar de huisarts gaat.”