Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Trombose en AstraZeneca-vaccin

Publiceerdatum

Trombosepatiënten die uit angst afzagen van het AstraZeneca-vaccin en nu met corona op de intensive care liggen. Dat is wat internist Anneke van Paassen van het Spaarne Gasthuis ziet

„Mensen die de prik niet wilden, of nog niet aan de beurt waren en toch ziek werden. Dat is vreselijk”, zegt Anneke Paassen. Ziekenhuis Zuyderland deelde eerder de longfoto van een doodzieke coronapatiënt, die ’na alle commotie’ het AstraZeneca-vaccin had geweigerd. Een statement om twijfelaars de ogen te open. Anneke Paassen: „We hebben patiënten die al een uitnodiging voor vaccinatie hadden, maar twijfelden. Zij zeggen: ’Nu ik corona heb, weet ik wel beter.’ Ja een drama natuurlijk.”

Trombosepatiënten worstelen met de vraag: neem ik die prik?

Anneke Paassen: ,,Mensen met trombose in hun familie of die het zelf hebben doorgemaakt, maken zich zorgen. Ik begrijp dat goed. Het is de intrinsieke angst dat nét bij jou die nare bijwerking optreedt.” Haar boodschap? ,,Het risico op bijwerkingen door het vaccin is voor hen net zo piepklein als voor iemand die nog nooit een trombose heeft gehad.”

Wat is trombose ook al weer?

Bij trombose raakt een bloedvat verstopt door een bloedstolsel. Bij een bloedstolsel in een ader spreken we van veneuze trombose. Vaak is dit een trombosebeen. Als zo’n stolsel losschiet, kan het verderop in het lichaam een verstopping veroorzaken. Een veel voorkomende is een longembolie. Wanneer een slagader verstopt raakt heet dat arteriële trombose en dat kan leiden tot een hart- of herseninfarct. Ieder uur krijgen 11 mensen trombose en 1 op de 4 overlijdt aan de directe of indirecte gevolgen.

Bij zeer zeldzame bijwerking van AstraZeneca gaat het niet om ’gewone’ trombose. ,,Het is een heel heftige immuunreactie van het lichaam waardoor het lichaam bloedplaatjes aanvalt. Daardoor ontstaat trombose op bijzondere plekken, bijvoorbeeld in de bovenbuik, in de longen of in de hersenen (sinustrombose). Dit gaat vaak gepaard met bloedingen”, zegt directeur Stans van Egmond van de Trombosestichting. AstraZeneca wordt nu alleen aan zestigplussers gegeven. Van Egmond: ,,Minister De Jonge heeft iedereen stress aangejaagd door twee keer keihard op de rem te trappen. Hij had gewoon moeten doorprikken en achter de schermen de afweging moeten maken vrouwen onder de 45 een ander vaccin te geven, omdat vooral bij hen die zeldzame bijwerking is gezien.”

Bij de Trombosestichting staat de telefoon roodgloeiend?

„We worden de hele dag gebeld door zestigplussers over AstraZeneca. Er is veel onrust.” De meest gestelde vragen: Ik gebruik antistollingsmiddelen, ik heb een stollingsafwijking – bijvoorbeeld factor V Leiden – of ik heb longembolieën gehad, kan ik me laten vaccineren? ,,Ons antwoord is ’ja’. U loopt geen hoger risico op trombose door het vaccin vanwege uw erfelijke aanleg.” Per jaar slikken 1,4 miljoen Nederlanders bloedverdunners, waarvan 1 miljoen langdurig en de rest kortstondig na bijvoorbeeld een operatie.

Zijn trombosepatiënten gerust te stellen?

De meesten wel, zegt Stans van Egmond. ,,Inmiddels weten we meer over de verwachte bijwerkingen bij het vaccin van AstraZeneca, maar ook van Pfizer en Moderna. Er zijn inmiddels tientallen miljoenen prikken gezet. Nergens is gebleken dat wie eerder een trombose of longembolie heeft gehad na vaccinatie een grotere kans heeft op een nieuwe trombose. De kans op een heftige bijwerking is heel erg klein en de kans dat zij ernstig ziek worden van het coronavirus vele malen groter.”

Heeft het zin rondom de prik antistollingsmiddelen te gebruiken?

„Nee, dat werkt niet”, zegt internist Paassen. „Het gaat bij de zeer zeldzame bijwerking van AstraZeneca om een heel ander mechanisme. Wie al bloedverdunning gebruikt moet dat gewoon blijven doen.” Van Egmond: ,,Wie antistollingsmiddelen gebruikt heeft meer kans op blauwe plekken. Als je bent geprikt moet je tien minuten stevig drukken op de plek, dan stop je een eventuele bloeding. Niet wrijven, want dan kun je een blauwe plek krijgen.”

Trombose door corona

,,De helft van de patiënten op de ic ontwikkelt ernstige trombose”, zegt Van Egmond van de Trombosestichting. ,,En 10 tot 15 procent van de patiënten op de verpleegafdeling. We denken dat er ook veel onontdekte gevallen thuis geweest zijn.”

Bron: Haarlems Dagblad 21 april 2021