Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Trots op mijn vak | Mohs’ micrografische chirurgie

Publiceerdatum

“Dat is mijn werk!” Dermatoloog Göran van Rooijen zegt het met onverholen trots. Het is ook een knap staaltje vakwerk dat hij laat zien. Op de ene foto een zwaar beschadigde neus, waarvan al de huid die door kanker is aangetast is weggenomen. Op de volgende foto de reconstructie, waarbij omliggende huid is gebruikt. En uiteindelijk het resultaat na een half jaar, waarop nog nauwelijks iets van de behandeling te zien is.

Sinds kort kunnen patiënten met bepaalde vormen van huidkanker in het Spaarne Gasthuis terecht voor Mohs’ micrografische chirurgie. Dit is een behandelwijze waarbij je heel precies kunt beoordelen of alle slechte cellen zijn weggesneden. Je neemt zo weinig huid weg als mogelijk en zo veel als nodig. Göran: “Tijdens een poliklinische operatie nemen we eerst een dunne rand huid weg rond de tumor. Die gaat meteen, ter plekke, onder de microscoop. Als we zien dat er geen kwaadaardige cellen meer in zitten, weten we zeker dat we niet verder hoeven te snijden en kunnen we de wond herstellen. Als we nog wel slechte cellen aantreffen halen we opnieuw een dun randje weg. Zo gaan we door tot er onder de microscoop geen kanker meer te zien is. Tijdens de zelfde operatie gaan we meteen over tot reconstructie van het aangedane deel van het gezicht. De patiënt hoeft dus maar één keer onder het mes en heeft de zekerheid dat alle kanker is weggehaald. De behandeling wordt alleen toegepast bij basaalcelcarcinomen met een specifieke groeiwijze en bepaalde locaties in het gezicht.”

Samenwerking in huis

Voor deze behandeling trok de vakgroep dermatologie twee artsen aan die gespecialiseerd zijn in deze verfijnde techniek: Göran van Rooijen en Kirsten Broekhof. Het werk van de beide MOHS chirurgen heeft overlap met dat van de plastisch chirurgen. Ze trekken daarom samen op. Göran: “We kunnen veel zelf, maar in sommige gevallen werken we nauw samen met de plastisch chirurgen. Ook is er natuurlijk een hele nauwe samenwerking met de pathologie. Ze zijn op onze afdeling aanwezig om de weggenomen stukjes huid snel te kunnen bewerken voor beoordeling.”

Beter voor de patiënt

“Deze techniek kwam tijdens mijn opleiding op mijn pad”, vertelt Göran. “Als dermatoloog was ik meteen enthousiast. Dit is heel mooi en technisch precisiewerk, wat ik graag wilde leren. Ik heb, door mijn werkzaamheden in het Erasmus MC Rotterdam, ook de benodigde kennis van de complexe anatomie van het gezicht. Echt heel interessant!  Daarbij heeft deze techniek een grote meerwaarde voor de patiënt. Kanker in je gezicht is heel ingrijpend, de behandeling kan je uiterlijk behoorlijk aantasten. Dan is het fijn als je zo min mogelijk weefsel hoeft weg te halen en bovendien mooi kunt reconstrueren.”