Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Vallen en (niet) weer opstaan

Publiceerdatum

Ons hele leven bestaat uit vallen en opstaan, alleen gaat dat opstaan op hogere leeftijd steeds lastiger. De gevolgen van de val kunnen ook vervelender zijn, soms zelfs met zeer ernstige afloop. Reden genoeg om het te voorkomen.

U kent dat wel: Even een stoel pakken om die ene plant bovenop de boekenkast water te geven. Of ’s nachts met die te lange pyjamabroek de trap af, om nog even te checken of het licht wel uit is. Onverstandig, maar heel herkenbaar. En als het al 60 jaar goed gegaan is.... Toch zit een ongeluk echt in een klein hoekje, en een val kan ook andere oorzaken hebben dan dat losse kleedje, of die losliggende snoeren.

Beter voorkomen dan niet kunnen genezen

Wist u dat elke zes minuten een senior dusdanig valt, dat hij of zij naar het ziekenhuis moet? Meestal blijft het bij een bezoek aan de eerste hulp, maar een aanzienlijk deel wordt opgenomen met hersenletsel of gebroken heup. Op hogere leeftijd kunnen de gevolgen daarvan fataal zijn. Ouderen die hun heup breken overlijden in maar liefst 25-30% van de gevallen binnen een jaar. Naast ouderdom en alle eigenwijsheid, kunnen er verschillende oorzaken voor vallen zijn. Denk aan te weinig of verkeerd bewegen, medicijngebruik of slechter zien, evenwichtsproblemen of een minder goed reactievermogen. 

Veiliger door de valpoli

Valt u regelmatig of voelt u zich daar onzeker over? Vraag uw huisarts om een verwijzing naar onze valpoli. Het doel van deze poli is mensen zo zelfstandig en mobiel mogelijk te houden. Er is vaak een combinatie van oorzaken. De geriater, neuroloog en fysiotherapeut en soms ook de cardioloog en ergotherapeut zoeken samen naar de oorzaak. In een halve dag heeft u al een voorlopige diagnose en een behandelvoorstel. Ook wordt er gekeken of u broze botten, osteoperose, heeft. Dat kan als het nodig is, behandeld worden.

Vallen voorkomen? Denk aan: 

  • Regelmatig bewegen versterkt uw spieren en verbetert uw balans.
  • Zijn uw ogen nog goed? Check het bij de opticien.
  • Staan de dingen die u vaak nodig hebt op de goede hoogte in uw kasten?
  • Wees niet eigenwijs en vraag iemand u te helpen als u die klimop wilt snoeien.
  • Regelmatige controle van uw medicijnen door een arts.
  • Een hoger bed, of hogere stoel is makkelijker om uit op te staan.
  • Even zitten op bed en de tenen wiebelen, voor u opstaat.
  • Geen spullen op de trap en twee trapleuningen.
  • Goede verlichting.
  • Losse kleedjes, kleine tafeltjes en drempels in huis zijn struikelblokken.