skipToContentskipToFooter

Vrijheid terug door thuisdialyse

publishDate

Cor Krikke (49) werd vijftien jaar geleden nierpatiënt. Bijna dagelijks op en neer met een taxi naar het ziekenhuis voor gemiddeld drie uur lang dialyseren had een enorme impact op zijn leven. Toen hij zelfstandig thuis kon gaan dialyseren, bedacht hij zich geen moment.

“Toen ik nog in het Spaarne Gasthuis dialyseerde, deed ik al veel zelfstandig. De verpleging grapte soms dat ze wel naar huis konden als ik er was. Op een gegeven moment prikte ik mezelf ook aan. Maar je blijft natuurlijk afhankelijk. Afhankelijk van de verpleegkundigen, afhankelijk van de vastgestelde dialysetijden en vooral afhankelijk van de taxi. Als ik om half tien ’s ochtends moest dialyseren werd ik soms al om half acht opgehaald. En ik was vaak niet voor half drie ’s middags terug. En dat dan vier keer per week.”

Stap voor stap alles zelf

“Sinds juli 2017 dialyseer ik thuis. Dit geeft me veel meer rust en vrijheid en het scheelt enorm veel tijd. Vanuit het ziekenhuis heb ik een training gevolgd voor het bedienen van het dialyseapparaat. Na een aantal weken mocht ik onder begeleiding thuis gaan dialyseren. Na twee weken vond de begeleiding dat het veilig genoeg was om het helemaal zelf te doen. En dat ging meteen heel goed.”

Niet meer eindeloos wachten

“Het grootste voordeel van thuis dialyseren is het gevoel van vrijheid dat ik weer terug heb. Ik bepaal zelf wanneer en hoe lang ik dialyseer. En ik hoef niet meer eindeloos te wachten op die taxi. Ik heb er in overleg met de nefroloog voor gekozen om zes keer per week te dialyseren. Een onverwachts groot bijkomend voordeel daarvan is dat mijn gezondheid met sprongen vooruit is gegaan. Ik kan weer langere stukken lopen en gebruik mijn scootmobiel nauwelijks meer. Ik werkte altijd als kok, maar kon dit vanwege mijn slechte gezondheid niet meer doen. Maar sinds augustus 2017 sta ik weer af en toe in de keuken. Heerlijk! Ik zeg wel eens dat ik nu twee banen heb. Want dialyse is net werk, het betaalt alleen heel slecht.”

Solo of samen, de mogelijkheden thuis

Tanja Reffeltrath, coördinator thuisdialyse Spaarne Gasthuis: “We hebben drie vormen van thuisdialyse. Solo dialyse, zoals Cor doet, dialyse met behulp van een thuisdialyseverpleegkundige en thuisdialyse met hulp van een partner of ‘buddy’. Dialyseren blijft natuurlijk heftig, maar door het thuis te kunnen aanbieden hopen we het iets dragelijker te maken voor patiënten die ervoor in aanmerking komen.”

Meer informatie? Bel (023) 224 3020 of stuur een e-mail [email protected]