Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Week van het Oorsuizen

5-2-2019
Portretfoto KNO-arts Juliette Driessen

Door Juliette Driessen

KNO-arts

Deze week – 4 t/m 9 februari – is de Week van het Oorsuizen. Een week die in het teken staat van tinnitus. Een aandoening waar veel Nederlanders last van hebben. Maar wat is tinnitus en wat voor behandelingen zijn er beschikbaar? KNO-arts Juliette Driessen vertelt.

Wat is tinnitus?

“Tinnitus wordt in de volksmond ook wel oorsuizen genoemd. Het is een geluid dat alleen de patiënt zelf hoort. Er zijn veel verschillende vormen van oorsuizen. De geluiden worden omschreven als ruisen, piepen, kloppen of fluiten. Het kan hoog of laag, hard of zacht, onafgebroken of bij vlagen zijn. Al deze geluiden, die alleen de patiënt zelf hoort maar de omgeving niet, noemen we tinnitus.”

Hoe ‘krijg’ je tinnitus?

“De precieze oorzaak is vaak niet te achterhalen. Tinnitus kan het gevolg zijn van langdurige blootstelling aan lawaai, maar ook van afwijkingen aan het gehoororgaan (de delen van het oor aan de binnen- en buitenkant van ons hoofd), bloedvaten of het kaakgewricht. Soms zijn deze afwijkingen aangeboren. Tinnitus kan ook ontstaan als bijwerking van bepaalde medicijnen. Maar meestal is er geen eenduidige oorzaak aan te wijzen. Het kan plotseling ontstaan, vooral na lawaaischade, maar de meeste patiënten geven aan dat de geluiden langzaamaan ontstaan zijn en als het ware ‘erin geslopen’ zijn.”

Hoeveel mensen hebben tinnitus in Nederland?

“Tinnitus komt bij ongeveer een miljoen Nederlanders voor. Tien procent daarvan heeft er veel last van en bij enkele tienduizenden mensen zijn de klachten zo erg dat ze problemen veroorzaken in het dagelijks leven. We zien dagelijks patiënten met tinnitus op de polikliniek. Gelukkig zien we dat het grootste deel van deze patiënten leert omgaan met de tinnitus en dat de klachten het dagelijks leven niet beïnvloeden.”

Is tinnitus te genezen?

“De medische behandelmogelijkheden van tinnitus zijn helaas nog zeer beperkt en hangen af van de mogelijke oorzaak. Meestal is er geen therapie om de tinnitus te genezen. Er wordt wel veel onderzoek gedaan naar nieuwe behandelingen. Gelukkig kunnen we patiënten vaak wel helpen bij de klachten. Door patiënten goed te informeren over het ontstaan en beïnvloeden van tinnitus, kunnen de klachten in veel gevallen verminderen.”

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?

“Als er sprake is van gehoorverlies, kan het dragen van een hoortoestel de tinnitus terugdringen. Ook kan in sommige gevallen een ‘suismaskeerder’ (een hoortoestel die een ruis produceert) bepaalde soorten tinnitus dragelijker maken. Verder zijn er speciale revalidatieprogramma’s voor patiënten met tinnitus. Deze programma’s combineren educatie en cognitieve gedragstherapie om zo om te leren gaan met de klachten. Patiënten leren daar hoe je de invloed van tinnitus op het dagelijks leven vermindert. In uitzonderlijke gevallen kan medicatie nodig zijn om te helpen negatieve gevoelens en/of slaapproblemen onder controle te krijgen.”

Waarom is een initiatief als de Week van het Oorsuizen belangrijk?

“Het is belangrijk dat meer mensen bekend raken met tinnitus. Door kennis nemen de klachten en onzekerheid vaak af. Daarnaast is het van belang dat mensen weten dat er, ondanks dat we tinnitus niet kunnen genezen, wel opties zijn om mensen te helpen hun klachten te verminderen. Verder is het van belang dat mensen beseffen dat gehoorbescherming belangrijk is om de kans op tinnitus te verminderen.”

Wat is jouw advies om de kans op tinnitus zo klein mogelijk te maken?

“Bescherm je gehoor tegen lawaai, zoals muziek bij concerten en bij bepaalde beroepen zoals in de bouw. Daarnaast raad ik mensen die tinnitus ervaren aan om te letten op de invloed van factoren zoals stress, slaapgebrek en angst en te proberen deze factoren zo ver mogelijk te vermijden. Als laatste wil ik patiënten op het hart drukken hulp te zoeken als tinnitus invloed gaat hebben op het dagelijks functioneren. Want ook al kunnen we de tinnitus vaak niet genezen, we kunnen de klachten vaak wel verminderen.”