Sluiten
Thuis in
uw dossier

Wereld Aids Dag

1-12-2020

Vandaag, dinsdag 1 december, is het Wereld Aids Dag. Op deze dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor hiv en aids en staat de strijd tegen hiv in de schijnwerpers. Ook wij vinden dit belangrijk. Het Spaarne Gasthuis heeft een hiv-behandelcentrum en een soa-poli. Patiënten kunnen op de soa-poli onder andere op hiv getest worden. Door de coronamaatregelen kunnen wij dit jaar, in tegenstelling tot voorgaande jaren, helaas geen gratis hiv-sneltesten aanbieden op Wereld Aids Dag.

Hiv-test

Bij de soa-poli kan iedereen op hiv getest worden; bijvoorbeeld mensen die een hoog risico contact hebben gehad of zich zorgen maken over een eventuele hiv-bestemming. Testen op hiv is belangrijk, omdat er nog steeds mensen zijn die niet weten dat zij hiv-positief zijn. Deze mensen krijgen niet de nodige zorg en kunnen hiv op andere mensen overdragen. “Door laagdrempelig te testen, hopen we dat er steeds minder hiv-diagnoses bijkomen en dat mensen de juiste zorg krijgen”, vertelt Leontine van der Prijt, verpleegkundig consulent hiv/soa.

Bezoek aan de soa-poli

Patiënten kunnen zich op de soa-poli laten testen op hiv en soa’s. Het consult is met de gespecialiseerd verpleegkundige. Hierin wordt de aanleiding tot het bezoek aan de soa-poli besproken, de eventuele klachten en advies voor het testen op hiv en/of soa’s. Bij een aangetoonde soa wordt een behandeling gegeven. Ook wordt de partnerwaarschuwing besproken. Dit kan iemand zelf doen, maar kan ook anoniem door de soa-poli worden gedaan. Als het nodig is, volgt er overleg met de internist-infectioloog.

Naar de soa-poli of de huisarts?

Patiënten kunnen zich anoniem aanmelden en laten testen bij de soa-poli. Er is geen wachtlijst. Een afspraak maken kan telefonisch en binnen 3 werkdagen. Aan het consult zijn kosten verbonden. Bij de huisarts kunt u zich niet anoniem laten testen. De huisarts kan wel doorverwijzen naar de soa-poli. Het consult wordt dan vergoed door de ziektekostenverzekering, met uitzondering van eventuele eigen bijdrage.

Alle informatie op de soa-poli is vertrouwelijk en blijft anoniem. Iedereen is welkom.

Meer over

soa-poli