Hiv-test
Bij de soa-poli kan iedereen op hiv getest worden; bijvoorbeeld mensen die een hoog risico contact hebben gehad of zich zorgen maken over een eventuele hiv-bestemming. Testen op hiv is belangrijk, omdat er nog steeds mensen zijn die niet weten dat zij hiv-positief zijn. Deze mensen krijgen niet de nodige zorg en kunnen hiv op andere mensen overdragen. “Door laagdrempelig te testen, hopen we dat er steeds minder hiv-diagnoses bijkomen en dat mensen de juiste zorg krijgen”, vertelt Leontine van der Prijt, verpleegkundig consulent hiv/soa.
Bezoek aan de soa-poli
Patiënten kunnen zich op de soa-poli laten testen op hiv en soa’s. Het consult is met de gespecialiseerd verpleegkundige. Hierin wordt de aanleiding tot het bezoek aan de soa-poli besproken, de eventuele klachten en advies voor het testen op hiv en/of soa’s. Bij een aangetoonde soa wordt een behandeling gegeven. Ook wordt de partnerwaarschuwing besproken. Dit kan iemand zelf doen, maar kan ook anoniem door de soa-poli worden gedaan. Als het nodig is, volgt er overleg met de internist-infectioloog.
Naar de soa-poli of de huisarts?
Patiënten kunnen zich anoniem aanmelden en laten testen bij de soa-poli. Er is geen wachtlijst. Een afspraak maken kan telefonisch en binnen 3 werkdagen. Aan het consult zijn kosten verbonden. Bij de huisarts kunt u zich niet anoniem laten testen. De huisarts kan wel doorverwijzen naar de soa-poli. Het consult wordt dan vergoed door de ziektekostenverzekering, met uitzondering van eventuele eigen bijdrage.
Alle informatie op de soa-poli is vertrouwelijk en blijft anoniem. Iedereen is welkom.