Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Wereld Hepatitis Dag 28 juli

23-7-2018
Profielfoto MDL-arts Bart Verwer

Door Bart Verwer

MDL-arts

Op 28 juli is het Wereld Hepatitis Dag. Op deze dag is er wereldwijd extra aandacht voor deze ziekte. Maar wat is hepatitis eigenlijk?

Hepatitis is een ontsteking van de lever. Deze ontsteking kan allerlei nare gevolgen hebben. Bijvoorbeeld littekens op de lever (levercirrose) of leverkanker. Hierdoor kan de lever zijn werk niet meer goed doen.

De bekendste vorm van hepatitis is de zogenaamde virale hepatitis. Dit is hepatitis veroorzaakt door een virus. De meest voorkomende virussen zijn hepatitis A, B, C, D en E. Een alfabet aan soorten met soms ernstige gevolgen. Wereldwijd overlijden jaarlijks ruim 1,3 miljoen mensen aan de gevolgen van virale hepatitis. Vooral in de arme delen van Afrika en Azië raken veel mensen besmet.

Hoe krijg je virale hepatitis?

De verschillende soorten virussen verspreiden zich op allerlei manieren. Maag-, darm- en leverarts Bart Verwer legt uit: “Hepatitis A en E krijgen mensen meestal van besmet eten of drinken. Hepatitis B, C en D verspreiden zich via bloed- of slijmvliescontact. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij onveilig seksueel contact.”

Lastig te herkennen

Een besmetting met hepatitis is niet altijd meteen duidelijk. Verwer: “Soms worden mensen geel, maar meestal zijn er geen symptomen of symptomen die niet alleen bij hepatitis voorkomen. Mensen zijn dan moe of hebben griepachtige klachten. Hierdoor is het lastig om de ziekte vroeg te herkennen. Bij het Spaarne Gasthuis doen we daarom onderzoek naar het op opsporen van mensen met hepatitis B en C die niet zelf niet weten dat ze de ziekte hebben. Als we de patiënt op tijd opsporen en behandelen, voorkomen we problemen in de toekomst.”

Genezen en bestrijden

“Hepatitis A en E gaan eigenlijk altijd vanzelf over. Het lichaam bestrijdt het virus, behalve bij mensen met een verminderd afweersysteem. Hepatitis C kunnen we sinds kort ook goed behandelen met een kuur van meestal 3 maanden. Voor hepatitis B is vaak geen genezing mogelijk. Er zijn wel medicijnen die het virus goed kunnen bestrijden. Hierdoor heeft de patiënt geen of minder klachten. De patiënt moet deze medicijnen vaak wel de rest van zijn/haar leven nemen en regelmatig op controle gaan bij een arts.”

Wereld Hepatitis Dag

Om extra aandacht te vragen voor hepatitis, is het elk jaar op 28 juli Wereld Hepatitis Dag. Het thema van dit jaar is ‘Find the Missing Millions’ (‘Vind de Ontbrekende Miljoenen’). Hiermee bedoelt de organisatie de miljoenen mensen die besmet zijn met virale hepatitis, zonder dat ze het zelf weten. Volgens onderzoekers zijn dit wereldwijd bijna 300 miljoen mensen. Als we patiënten met virale hepatitis eerder opsporen, kunnen we deze mensen beter behandelen en de verspreiding van de ziekte tegengaan.

Meer weten? Klik hier voor meer informatie over hepatitis en hier voor meer informatie over Wereld Hepatitis Dag (Engels).