Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Wereldberoertedag – quizzen met de neurologen

26-10-2021

Elk jaar krijgen meer dan 20.000 mensen een beroerte of een herseninfarct. Wereld Beroerte Dag is bedoeld om het voorkomen van beroertes te verminderen (preventie) en de zorg voor mensen met een beroerte te verbeteren. Dit gaat beter als je weet waar je op moet letten. Leer meer over beroertes en doe de quiz!

Een beroerte herken je aan een plotse scheve mond, verwarde spraak en/of lamme arm

Juist

Dit is de mond/spraak/arm beroerte alarm. Heb je 1 van deze klachten bel dan direct 112. 90% Van de mensen met een beroerte heeft 1 van deze klachten. Maar ook de volgende klachten kunnen op een beroerte wijzen: blindheid aan 1 oog, of met beide ogen nog maar de helft zien, dubbelzien, acute draaiduizeligheid, een verlamd been, verminderd/afwezig gevoel aan 1 kant van het lichaam.

Een TIA is hetzelfde als een herseninfarct

Onjuist

Bij zowel een TIA als een herseninfarct ontstaat er een bloedpropje in een van de bloedvaten in het hoofd waardoor er uitvalsverschijnselen ontstaan, zoals een scheve mond, een verlamde arm of been. Bij een TIA lost dit bloedpropje zich vanzelf op en zijn de klachten binnen 24 uur geheel hersteld, meestal zelfs al binnen een half uur. Bij een herseninfarct houden de klachten langer dan 24 uur aan. De onderzoeken en de medicamenteuze behandeling zijn overigens bij beiden hetzelfde.

Na een beroerte maakt het niet uit hoe snel je in het ziekenhuis bent

Onjuist

Hoe eerder je in het ziekenhuis bent bij een beroerte hoe meer mogelijkheden er nog zijn om de klachten sneller te doen herstellen en hoe beter de prognose is. In bepaalde situaties kan er een heel sterk bloed verdunnend medicijn via een infuus worden toegediend om het bloedpropje sneller op te lossen. Soms kan er zelfs via een dotter procedure, waarbij de arts via de lies naar het hoofd gaat, het propje worden verwijderd. Bel daarom altijd direct 112 bij klachten van een beroerte.

2/3 van de mensen na een beroerte kan na 3 maanden weer zelfstandig leven

Juist

Na een beroerte kunnen de klachten in de weken tot maanden erna herstellen. 2/3 van de mensen kan na 3 maanden weer zelfstandig leven. Herstel kan nog tot 1-1,5 jaar na de beroerte doorgaan. Naast eventuele fysieke restklachten kunnen er ook klachten zijn van concentratieverlies, geheugenklachten, hoofdpijn, vermoeidheid, ander gedrag/karakter. Voor herstel is tijd nodig en therapie, bv fysiotherapie of logopedie.

Stoppen met roken is op latere leeftijd niet meer zinvol om het risico op een beroerte te verlagen

Onjuist

Roken is een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van aderverkalking en verhoogt hiermee de kans op een TIA/herseninfarct. Stoppen met roken is altijd zinvol, zelfs als je al jaren gerookt hebt. Stoppen met roken verlaagt het risico op een TIA/herseninfarct.

Na een TIA/herseninfarct worden er bloed verdunnende medicijnen en vaak ook een cholesterolverlager gestart om het risico op herhaling zo klein mogelijk te maken. Echter de belangrijkste risico verlaging komt van het aanpassen van de leefstijl, zoals stoppen met roken, voldoende bewegen en gezond eten.

Bloedverdunners zorgen voor een beter herstel van de klachten na een beroerte

Onjuist

De bloedverdunners via tabletten die na een TIA/herseninfarct worden gestart zijn om de kans op een nieuwe TIA/herseninfarct zo klein mogelijk te maken. Helaas doen ze niets op de klachten die op dat moment al zijn ontstaan. In tegenstelling tot wanneer je zeer snel na de beroerte in het ziekenhuis bent, dan kan er in bepaalde situaties een heel sterk bloed verdunnend medicijn via een infuus worden toegediend om het bloedpropje sneller op te lossen.