Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Witte plekjes in de mond

Publiceerdatum

Het kan hier goed tegen, bij eventuele beschadiging treedt eigenlijk altijd verbazingwekkend snelle genezing op, waarbij de met de beschadiging gepaard gaande klachten beperkt blijven. Voor blijvende klachten van het mondslijmvlies kunnen echter diverse oorzaken gevonden worden. Een drietal vaker voorkomende afwijkingen worden besproken door MKA-arts Just de Mol van Otterloo.

1. Lichen Planus van het mondslijmvlies: deze afwijking kan voorkomen op in de wangmucosa, tong en tandvlees en is een chronische, ontstekingsachtige ziekte van huid en/of slijmvliezen. Lichen Planus van de mond manifesteert zich meestal pas op volwassen leeftijd. De oorzaak is onbekend. De afwijking komt vaak dubbelzijdig voor, meestal middels wittige lijnen op het slijmvlies, soms ook met rode veranderingen. Dan zijn er meestal ook af en aan optredende klachten, met name tijdens het gebruik van gekruid voedsel of zurige drank (bijvoorbeeld sinaasappelsap) of tijdens het tandenpoetsen. Oorzaak is niet bekend, waardoor er ook niet echt een geneesmiddel voorhanden is. Wel kan bij klachten het aanbrengen van een corticosteroïden bevattende mondzalf of mondspoelvloeistof, de klachten dempen. Het wordt aanbevolen de diagnose te laten stellen door een MKA-chirurg waarna bij vastgestelde diagnose kan worden volstaan met een jaarlijkse controle, eventueel ook door tandarts of mondhygiëniste.

2. Leukoplakie: deze benaming staat voor een onbegrepen wittige of wit-rode afwijking van het mondslijmvlies. Vaak ligt er een irriterende factor aan ten grondslag zoals roken, scherpe randen van gebitselementen. Wordt echter soms ook gezien zonder dat er sprake is van irritatie. Leukoplakie kan soms een voorloper van mondkanker zijn. Derhalve is het vaststellen van de diagnose en elimineren van de oorzaak van belang. Het stoppen met roken kan de verandering van het slijmvlies volledig doen verdwijnen. Aan te bevelen is om in iedere geval, na bevestiging van de diagnose door de patholoog (na microscopisch onderzoek van het voor onderzoek verwijderde stukje afwijkende weefsel) tot een halfjaarlijkse of jaarlijkse controle (door de MKA-chirurg) over te gaan, ook wanneer het afwijkende beeld volledig lijkt te zijn verdwenen.

3. Schimmelinfectie: iedereen draagt in haar of zijn mond miljoenen bacteriën en schimmels bij zich. Onder normale omstandigheden bevinden deze organismen zich ten opzichte van elkaar in de mond in een soort van balans. Er kunnen echter omstandigheden zijn (gebruik van pufjes bij astma en dergelijk, na bestraling van het mondholtegebied vanwege bijvoorbeeld mondkanker, roken of een niet goed ingestelde suikerziekte) die kunnen leiden tot het ontstaan van een schimmelinfectie op basis van de in de mond voorkomende schimmel Candida Albicans. We noemen dat Candidosis. Deze uit zich in het ontstaan van een wittig, afschraapbaar beslag in combinatie met pijnlijke, rode plekken (soms bloedend) met vaak een branderig gevoel. Behandeling bestaat ook nu weer uit het elimineren van de oorzaak en de schimmelinfectie bestrijden met behulp van een speciale anti-schimmelspoeling, -mondpasta en soms anti schimmeltabletten.

In de mond komen vele soorten afwijkingen voor, de hier besproken voorbeelden komen regelmatig voor. Uw huisarts, tandarts en mondhygiëniste zullen u bij twijfel doorverwijzen naar de MKA chirurg voor verder onderzoek en diagnostiek.