Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Zomertijd. Last van een jetlag gevoel?

Publiceerdatum

De klok gaat dit weekend een uur vooruit. Dat betekent een uur korter slapen. Voor veel mensen prettig, want het blijft langer licht in de avond. Nadeel is dat ons lichaam moet wennen aan het nieuwe ritme.

Bram Urbanus, GZ-psycholoog in het Spaarne Gasthuis, legt uit: “Dit heeft te maken met onze interne biologische klok. De biologische klok is een groep cellen in de suprachiasmatische nucleus in het brein die allerlei ritmes in het lichaam aanstuurt, zoals je slaap-waakritme, ritme van stresshormoon en lichaamstemperatuur. De biologische klok heeft een ritme van iets meer dan 24 uur. Licht op je netvlies zorgt ervoor dat je biologische klok gelijk loopt met het 24 uursritme. Bij de ingang van de zomertijd raakt de biologische klok door de kortere nacht tijdelijk wat ontregeld.”

Mini jetlag

Veel mensen merken de eerste dagen tot weken na het verzetten van de klok symptomen van een (mini)jetlag. Je voelt je vermoeider, slaperiger, minder alert. Je hebt moeite met in slaap vallen en op tijd opstaan. Je biologische klok moet zich aanpassen aan de nieuwe tijd. Bram stelt: “De een heeft hier meer en langer last van dan de ander. Vooral avondmensen zullen meer moeite hebben met de aanpassing.”

Wat kun je doen om zo snel mogelijk te wennen aan de zomertijd?

  • Tijdens de dagen voor de overgang naar zomertijd kun je stapsgewijs iets eerder naar bed gaan en de lichten eerder uitdoen.
  • Slaap niet en uit zorg dat je bij het opstaan direct veel licht krijgt, doe dus de gordijnen open.
  • Vaste eetmomenten, activiteiten en voldoende beweging overdag helpen de biologische klok om in de pas te lopen met het 24-uurs ritme. Met dit prachtige lenteweer moet dat wel goed komen!
  • Overigens is het maar de vraag hoe vaak we nog zomertijd gaan krijgen. Er loopt al langere tijd discussie hierover. Wintertijd past het best bij ons natuurlijke ritme en onderzoek wijst op de schadelijke gevolgen van het wisselen naar zomertijd op de gezondheid.