Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Samen zorgen. Toen, nu en straks

Zorg is meer dan alleen de behandeling van ziektes. Het gaat ook om elkaar helpen, elkaar ondersteunen in goede en slechte tijden en samen onze kwaliteit van leven verbeteren. Zorg draait altijd om mensen. Het is iets van ons allemaal. Zorg is verbonden met onze samenleving en we hebben allemaal zorg nodig, op een moment in ons leven. Zo staat het Spaarne Gasthuis - net als alle voorgaande ziekenhuizen - midden in de maatschappij.

Ontwikkeling van de zorg

Onze samenleving verandert continu. Dat geldt ook voor de zorg en hoe we de zorg beleven. Maar zorg is altijd nodig. Vroeger werd zorg vooral gedeeld binnen het eigen netwerk: familie, vrienden, buren. Wanneer iemand ziek was of hulp nodig had, zorgde de gemeenschap samen voor die persoon. Als dat niet genoeg was, stonden er grotere instellingen, zoals de kerk of het gasthuis, klaar om te helpen.

Veranderingen in de 19e eeuw

In de 19e eeuw veranderde de zorg ingrijpend. Dankzij nieuwe medische kennis genazen mensen van ziektes die daarvoor vaak ongeneeslijk waren. Gasthuizen veranderden van plekken voor gebed en verzorging naar ziekenhuizen waar mensen echt beter konden worden en weer naar huis gingen.

stadsapotheek-haarlem.jpg

Steeds meer instituten

In de 20e eeuw werd zorg steeds meer georganiseerd in instellingen. Ziekenhuizen, huisartsen en verzorgingshuizen namen de zorg uit handen van familie en buren. Zorg werd steeds functioneler en technischer. Mensen hadden minder verantwoordelijkheid voor de zorg van anderen. De zorg werd een taak van professionals en instellingen, niet meer van de samenleving als geheel.

Voor patiënten is er veel veranderd. Door de toenemende mogelijkheden en steeds betere kwaliteit van zorg kon je ook écht genezen. Het leven leek steeds meer maakbaar. En dat is een verwachting die veel mensen nu van de zorg hebben.​

Elisabeth-gasthuis-OK-Haarlem.jpg

De zorg van nu en de toekomst

Nu, in de 21e eeuw, staan we voor een nieuwe uitdaging. We hebben fantastische medische technologie, maar de vraag naar zorg is groter dan ooit en het aantal medewerkers groeit nauwelijks. We kunnen niet alle zorgvragen meer beantwoorden met de huidige technologie. Mensen zijn nodig. Daarom denken we na over een nieuwe manier van zorgen: een manier waarin we als gemeenschap weer meer voor elkaar zorgen. Het betekent dat we niet alleen afhankelijk zijn van zorginstellingen, maar dat óók familie, vrienden, buren en de samenleving een grotere rol spelen. Iedereen draagt zijn steentje bij, niet alleen als het gaat om technische zorg, maar ook in het zorgen voor elkaars welzijn en gezondheid.

De toekomst maken we samen

De vorm van deze nieuwe manier van zorgen is nog niet helemaal duidelijk, maar het is belangrijk om te beseffen dat we in de toekomst weer meer op elkaar aangewezen zullen zijn. Dit betekent niet per se iets negatiefs. Samen zorgen kan onze mentale gezondheid verbeteren, eenzaamheid verminderen en zorgen voor een vangnet wanneer dat nodig is. Want uiteindelijk kunnen we niet zonder elkaar.

Een toekomst is dichtbij

Hoe zien we onszelf en onze naasten over 10 of 20 jaar? Hoe gezond zullen we dan zijn? Wie zal er voor ons zorgen? En voor wie zorgen wij?

Ook in de toekomst blijft het ziekenhuis een belangrijke rol spelen. Maar die rol verandert. Preventie kan ervoor zorgen dat we minder vaak naar het ziekenhuis hoeven. De medische technologie zal zich blijven ontwikkelen, maar we zullen ons afvragen: kiezen we als individu voor zorg, of kiezen we als gemeenschap om voor elkaar te zorgen?  

Laten we daarover in gesprek gaan. Want samen zorgen, dat is iets wat we allemaal kunnen doen.