Nucleaire geneeskunde
Nucleaire geneeskunde onderzoekt hoe goed of slecht organen zoals hart, nieren en lever functioneren. De nucleair geneeskundigen werken met beeldvormende technieken en radioactieve stoffen om een diagnose te stellen of een behandeling uit te voeren.

Nucleaire geneeskunde is een multidisciplinair specialisme. De nucleair geneeskundigen van het Spaarne Gasthuis werken nauw samen met andere specialismen. Zo werken zij dagelijks aan het verbeteren van uw zorg.
Dit specialisme helpt u bij
Behandelingen
radiotherapie
Bij therapie met radioactieve stoffen kunnen nucleair geneeskundigen uw organen ook plaatselijk behandelen. Bijvoorbeeld bij schildklierkanker, een te snel werkende schildklier of bij pijn als gevolg van uitzaaiingen in botten (met name bij prostaatkanker).
Onderzoeken
nucleair geneeskundig onderzoek met contrastmiddel
Bij nucleair geneeskundig onderzoek worden radioactieve stoffen gebruikt. Radioactieve stoffen maken stoornissen beter zichtbaar in organen. Dit komt doordat deze stoffen oplichten als je een speciale camera gebruikt.
Nucleair geneeskundig onderzoek
Hoe werkt nucleair geneeskundig onderzoek?
Bij nucleair geneeskundig onderzoek worden radioactieve stoffen gebruikt. Radioactieve stoffen maken stoornissen beter zichtbaar in organen. Dit komt doordat deze stoffen oplichten als je een speciale camera gebruikt. Er is maar een kleine hoeveelheid radioactieve stof nodig om te bepalen wat er aan de hand is. Het is belangrijk is dat de radioactieve stof in het juiste orgaan terecht komt. Daarom ‘lift de radioactieve stof mee’ op een andere stof die een orgaan opneemt. De schildklier neemt bijvoorbeeld jodium op, kalk gaat naar de botten.
U krijgt de radioactieve stof meestal via een injectie of infuus. Deze stof heet ook wel een contrastmiddel of contrastvloeistof.
Wat kan er worden onderzocht door middel van nucleair geneeskundig onderzoek?
Met radioactieve stoffen kunnen veel verschillende zaken worden bekeken. Bijvoorbeeld:
- of er veranderingen zijn in de werking van de schildklier
- of de schildklier vergroot is
- het verschil tussen verschillende ziektes met Parkinson-achtige symptomen
- of de hoeveelheid kalk (calcium) in de kransslagaderen van het hart verhoogd is
- of er sprake is van een stoornis in de doorbloeding van uw hartspier of uw longen
- of er ergens in het lichaam een ontsteking zit
- of de lymfebanen in de benen of armen goed doorgankelijk zijn
- of er in de darmen een stukje maagslijmvlies (meckel divertikel) zit
- hoe goed de pompfunctie van uw hart is
- of er afwijkingen zijn in het botweefsel
- of er ergens in uw lichaam uitzaaiingen zijn
- of een behandeling van een aandoening het gewenste resultaat heeft
Hoe veilig is nucleair geneeskundig onderzoek?
Het klinkt misschien eng, maar bang zijn is niet nodig. De radioactieve stoffen blijven kort in uw lichaam. Vergelijk het effect van een onderzoek met radioactieve stoffen met een röntgenfoto maken. De kleine hoeveelheid radioactiviteit levert geen gevaar op voor u, uw kind of uw omgeving. Het onderzoek is pijnloos. Alleen de kortdurende prik in een bloedvat voelt hetzelfde als een prik bij een bloedafname.
Bent u zwanger en komt u naar de afdeling nucleaire geneeskunde?
Laat dit weten bij het maken van de afspraak. Afhankelijk van de reden vindt het onderzoek later plaats of past de arts het onderzoek aan.
PET/CT-scan
Een veelvoorkomend onderzoek op de afdeling nucleaire geneeskunde is de PET/CT-scan. Bekijk onderstaande animatie om te weten hoe dit onderzoek gaat en hoe u zich goed voorbereid op dit onderzoek.
Uw medische beelden op dvd
De beelden die gemaakt zijn door de afdeling nucleaire geneeskunde kunt u op cd krijgen. Uw arts, specialist of therapeut kan (alleen met uw toestemming) schriftelijk en kosteloos een kopie van uw dossier op cd aanvragen.
Ons team van specialisten
De specialisten van nucleaire geneeskunde werken samen met de afdelingen radiologie.
Patiëntenfolders
Meer weten over uw aandoening, behandeling of onderzoek?
Locaties van dit specialisme
Haarlem Zuid
Polikliniek
- (023) 224 0055
- Openingstijden: 08:00 - 16:30 uur
Hoofddorp
Polikliniek
- (023) 224 0055
- Etage 1, volg B1
- Openingstijden: 08:00 - 16:30 uur