Reumatologie
Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 150 verschillende aandoeningen aan gewrichten, spieren, pezen, botten en inwendige organen.

Reumatische aandoeningen kunnen op alle leeftijden voorkomen. Heeft u een reumatische aandoening? Dan kan dit grote invloed hebben op uw leven. Niet alleen in medische zin, maar ook sociaal en op het gebied van werk en inkomen. In het Spaarne Gasthuis hechten we waarde aan een goede band met de patiënt om u hierin optimaal te ondersteunen.
Dit specialisme helpt u bij
Hieronder ziet u een aantal aandoeningen, behandelingen en onderzoeken waarvoor u bij ons terecht kunt. Staat er niet tussen wat u zoekt? Bekijk de patiëntenfolders of bel ons voor meer informatie.
Aandoeningen
Zoals: artritis, artrose, osteoporose en fibromyalgie.
bindweefselaandoeningen of systeemziekten
Voorbeelden zijn Systemische Lupus Erythematodus (SLE), de ziekte van Sjögren en Sclerodermie waarbij ontstekingen aan de huid, nieren, longen, hart en slijmvliezen voorkomen.
botreuma (osteoporose)
Uw botten ontkalken waardoor de botten makkelijker breken.
gewrichtsslijtage (artrose)
Artrose ontstaat doordat kraakbeen, waarmee de uiteinden van de botten zijn bekleed, verloren gaat. Dit leidt tot pijn, stijfheid en beperkingen in de aangedane gewrichten.
ontstekingsreuma (artritis)
Gewrichten zijn dik, pijnlijk en minder bewegelijk. Artritis kan ontstaan bij reumatoïde artritis, jicht, de ziekte van Bechterew of een infectie.
wekedelenreuma
Het weefsel om de gewrichten zijn overbelast waardoor spieren, pezen of slijmbeurzen pijn doen. Denk aan slijmbeursontsteking van de schouder, tenniselleboog of fibromyalgie.
Behandelingen
Zoals: medicijnen, injecties, fysiotherapie en ergotherapie.
ergotherapie
Met uw ergotherapeut kijkt u hoe u dagelijkse activiteiten zo kunt uitvoeren dat uw gewrichten op een verantwoorde manier worden belast.
fysiotherapie
Verschillende oefeningen kunnen u helpen beter te blijven bewegen. Met u fysiotherapeut kijkt u welke oefeningen mogelijk zijn. U leert opnieuw te bewegen of uw bewegingen aan te passen, waardoor uw klachten verminderen.
injectie in gewricht of peesschede
De reumatoloog spuit een verdovend medicijn in het gewricht of de peesschede waardoor pijnklachten verminderen.
medicijnen
Er zijn verschillende soorten medicijnen tegen reuma die allemaal op hun eigen manier werken. Uw reumatoloog schrijft u deze medicijnen voor.
Onderzoeken
Zoals: lichaamelijk onderzoek, bloedafname en gewrichtspunctie.
bloedafname
Bloedonderzoek kan aantonen of er ontstekingen in uw lichaam zijn.
gewrichtspunctie
De reumatoloog haalt met een naald vocht uit uw gewricht.
lichamelijk onderzoek
De reumatoloog bekijkt uw w gewrichten en luistert naar uw hart en longen.
röntgenfoto
De radiodiagnostisch laborant maakt de röntgenfoto op de afdeling radiologie.
Reuma en het coronavaccin
Heeft u een reumatische aandoening en vraagt u zich af of het coronavaccin veilig voor u is? Wij adviseren u om zich te laten vaccineren. Dit is veilig. De Rijksoverheid bepaalt wanneer u een oproep krijgt voor de vaccinatie.
Houd de website van de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie en het RIVM in de gaten voor nieuwe informatie. (www.nvr.nl en www.rivm.nl)
Ons team van specialisten
De reumatologen werken intensief samen met andere specialisten in het ziekenhuis, zoals orthopeden, handchirurgen, internisten, neurologen, dermatologen en revalidatieartsen, en buiten het ziekenhuis met medisch specialisten uit academische centra. Bovendien werken ook reumaverpleegkundigen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten en podotherapeuten aan uw behandelplan.
Patiëntenfolders
Meer weten over uw aandoening, behandeling, onderzoek of medicijn?
Locaties van dit specialisme
Haarlem Zuid
Polikliniek
- (023) 224 0170
- Openingstijden: 08:00 - 16:30 uur
Verpleegafdeling
- Bouwdeel 2 en 3, etage 8 - T: (023) 224 0338
- Bezoektijden: Vanwege het coronavirus gelden aangepaste bezoektijden. Kijk voor u op bezoek komt op: www.spaarnegasthuis.nl/bezoektijden
Hoofddorp
Polikliniek
- (023) 224 0170
- Etage 1, volg F1
- Openingstijden: 08:00 - 16:30 uur
Haarlem Noord
Polikliniek
- (023) 224 0170
- Openingstijden: 08:00 - 16:30 uur