Sluiten
Thuis in
uw dossier

Reumatologie

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 150 verschillende aandoeningen van het bewegingsapparaat (gewrichten, spieren, pezen, botten en inwendige organen). Reumatische aandoeningen kunnen op alle leeftijden voorkomen. In het Spaarne Gasthuis behandelen wij volwassenen met reumatische klachten. Veel voorkomende klachten zijn onder andere pijn, stijfheid en zwelling van de gewrichten.
"Mensen kloppen voor uiteenlopende aandoeningen bij ons aan"

Kirsti Steen

Reumatoloog Vind uw arts >

Soorten reuma

Reuma is een verzamelnaam voor verschillende reumatische aandoeningen.

De reumatische aandoeningen worden onderverdeeld in de volgende groepen:

Ontstekingsreuma
Ontsteking in de gewrichten heet artritis. Gewrichten zijn dik, pijnlijk, minder bewegelijk, stijf (met name in de ochtend) en warm. Artritis kan ontstaan bij reumatoïde artritis, jicht, de ziekte van Bechterew of een infectie.

Bindweefselaandoeningen
Er zijn ook ziekten waarbij u ontstekingen krijgt in andere organen, zoals de huid, nieren, longen, hart en slijmvliezen. Dit zijn bindweefselaandoeningen of systeemziekten, voorbeelden zijn: Systemische Lupus Erythematodus (SLE), de ziekte van Sjögren en Sclerodermie. 

Gewrichtsslijtage (artrose)
De meest voorkomende vorm van reuma is artrose. Artrose ontstaat doordat kraakbeen, waarmee de uiteinden van de botten zijn bekleed, verloren gaat. Dit leidt tot pijn, stijfheid en beperkingen in de aangedane gewrichten. 

Wekedelenreuma
Bij wekedelenreuma ontstaan de klachten door het weefsel om de gewrichten heen. Er is vaak sprake van overbelasting van spieren, pezen of slijmbeurzen. Denk bijvoorbeeld aan slijmbeursontsteking van de schouder, tenniselleboog of fibromyalgie. 

Reuma van het skelet
De meest bekende en meest verspreide vorm van botreuma is osteoporose. Dit wordt ook wel botontkalking genoemd. Deze botontkalking treft vooral ouderen. Osteoporose is de oorzaak van de meeste pols-, wervel- en heupfracturen op oudere leeftijd. 

Diagnose

Een huisarts of andere medisch specialist kan u verwijzen naar de reumatoloog. Bij uw eerste bezoek vraagt de reumatoloog uw klachten te beschrijven, aanvullend stelt de reumatoloog u vragen en doet lichamelijk onderzoek. Voor een goede diagnose is vaak verder onderzoek nodig: bloedafname, röntgenfoto’s of een gewrichtspunctie. 

Behandeling

Veel reumatische ziekten treden in minder ernstige vormen op en reageren goed op behandeling. Voor een aantal patiënten met reumatische ziekten is regelmatig bezoek aan de reumatoloog en trouwe inname van medicijnen soms jarenlang noodzakelijk.

De afgelopen jaren zijn de behandelmogelijkheden van mensen met chronische reumatische aandoeningen spectaculair verbeterd. Wetenschappelijk onderzoek is daarbij belangrijk. Daarom neemt de vakgroep Reumatologie actief deel aan onderzoeken naar bijvoorbeeld nieuwe reumamedicatie.

Medicijnen tegen reuma
Er zijn verschillende soorten medicijnen tegen reuma die allemaal op hun eigen manier werken. Uw reumatoloog schrijft u deze medicijnen voor. De reumatologen van het Spaarne Gasthuis hebben een groot aantal folders over deze medicijnen. U krijgt de folder over uw medicijn op de polikliniek reumatologie of u vindt ze op deze pagina onder ‘Folders’.

Staat de folder van uw medicijn daar niet bij, dan heeft ReumaNederland deze folder. De folders van ReumaNederland vindt u hier.

Naast behandeling met medicijnen zijn ook andere behandelingen mogelijk, bijvoorbeeld:

  • injectie in gewricht of peesschede
  • fysiotherapie en ergotherapie
  • aanpassingen als een brace of steunzool 

Samenwerking

Om u zo goed mogelijk te begeleiden werken de reumatologen intensief samen met andere specialisten in het ziekenhuis, zoals orthopeden, handchirurgen, internisten, neurologen, dermatologen en revalidatieartsen, en buiten het ziekenhuis met medisch specialisten uit academische centra. Bovendien wordt met reumaverpleegkundigen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten en podotherapeuten nauw samengewerkt. 

Een goede band met uw behandelaar

Als u een chronische aandoening heeft kan dit een grote invloed hebben op uw leven: niet alleen in medische zin, maar ook sociaal en op het gebied van werk en inkomen. Wij hechten grote waarde aan een goede band met de patiënt en zullen u optimaal ondersteunen.

Tot slot

Deze folder geeft slechts algemene informatie over de reumatoloog en de reumatische ziekten. Indien u vragen heeft kunt u deze stellen aan de reumatoloog bij wie u onder behandeling bent.

Speciaal spreekuur reumaconsulent
Locatie: Op afspraak
Tijd: Op afspraak
Telefonische afspraken: (023) 224 0170
Korte beschrijving: Voor begeleiding en ondersteuning en het beantwoorden van uw vragen bij reuma.

Locaties: