Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Maartje Lubsen

Gespecialiseerd verpleegkundige

Maartje Lubsen raakte tijdens haar opleiding tot verpleegkundige geboeid door de maag-, darm- en leverziekten. Ze voltooide de opleiding tot verpleegkundige en specialiseerde zich hierna in de IBD.

“Staar je niet blind op cijfertjes en uitslagen, maar kijk ook naar hoe je patiënt er bij zit en wat zijn verhaal is. Je hoeft niet alles op te lossen, soms is even aankijken een prima optie.”

Sinds 2009 werkt ze in het Spaarne Gasthuis. Eerst op de endoscopie, en sinds 2010 als verpleegkundige op de IBD poli. “Hier komt mijn kennis en ervaring van de verpleegafdeling en de endoscopie samen. Het is het leukste werk wat ik ooit gedaan heb!

Chronische darmontstekingen

De IBD (Inflammatory bowel disease) is een onderdeel van de MDL dat zich bezighoudt met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. “Op de poli werk ik grotendeels met jonge mensen die midden in het leven staan, maar tegenwoordig ook steeds meer oudere mensen, die niets liever willen dan zo goed mogelijk te leven met hun ziekte. Het blijft altijd een beetje gênant om over je poep en darmen te praten, maar ik denk dat ik er goed in ben om mensen zich snel veilig en op hun gemak te laten voelen. Op die manier krijg ik hun probleem boven water, en kan ik ze daarbij (proberen te) helpen. Ik stap als het ware even mee in hun leven, zodat ik mee kan denken met wat voor hen belangrijk is, want dat is voor iedereen weer anders. Soms is het een uitdaging en vergt het creativiteit om een probleem op te lossen of leefbaar te maken.”

Welke klachten?

Ze ziet patiënten met bloedverlies, buikpijn, diarree of juist obstipatie. “Veel patiënten worstelen ook met vermoeidheid en de invloed die dit op hun leven (gezin, werk, sport) heeft, of met bijvoorbeeld reumatische en dermatologische klachten.”

Advocaat van de patiënt

“Ik probeer als verpleegkundige zoveel mogelijk de advocaat van de patiënt te zijn. Dus als een arts een bepaald plan heeft, zal ik ook proberen dit plan naar de wensen van de patiënt te vormen. Als het nodig is ga ik een discussie met een arts niet uit de weg. Aan de andere kant zal ik ook proberen dat wat de arts wil in begrijpelijke taal aan een patiënt duidelijk te maken, zodat ze goed een beslissing kunnen nemen.” Ze is tevreden als de kwaliteit van leven voor een patiënt toeneemt, “op wat voor manier dan ook”.