Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

3 goede vragen

U heeft recht op goede informatie. De 3 goede vragen die u kunt stellen aan uw behandelaar kunnen u bijvoorbeeld helpen om die goede informatie te krijgen. Wij helpen u graag met een goede voorbereiding op uw gesprek bij de arts. Zo heeft u straks de informatie die u wilt hebben, neemt u samen betere beslissingen en heeft u meer grip op uw eigen zorgtraject.

Tips voor het gesprek bij de arts

‘Buiten wist ik weer wat ik wilde vragen’. Veel mensen kennen dit gevoel na het gesprek met hun arts. Spanning en emoties kunnen hierin een grote rol spelen. Een goede voorbereiding helpt u om de juiste informatie te krijgen tijdens uw gesprek met uw arts. Maar hoe kunt u zich goed voorbereiden?

Hoe bereidt u het gesprek voor?

  • Neem de tijd om vooraf te bedenken wat u wilt weten over uw aandoening en mogelijke behandelingen.
  • Bedenk thuis wat u in ieder geval wilt vragen. Schrijf deze vragen eventueel op en neem dit mee.
  • Is dit uw eerste gesprek bij de arts? Zorg dat u goed kunt uitleggen waar u last van heeft en hoe lang uw klachten al bestaan.
  • Neem iemand mee. Durft u een vraag niet te stellen, dan kan uw familielid, vriend of kennis dit voor u doen. Het kan ook prettig zijn om samen na te praten over het gesprek. Twee mensen onthouden meer dan één.
  • Vergeet niet bij ieder bezoek aan het Spaarne Gasthuis uw medicijnoverzicht mee te nemen.

3 goede vragen om te stellen tijdens het gesprek

Als u naar de arts gaat voor onderzoek of behandeling, heeft u altijd meerdere mogelijkheden waaruit u kunt kiezen. Welke behandeling of welk onderzoek het beste bij u past, hangt van een aantal zaken af. Het is belangrijk om samen met uw arts deze zaken op een rijtje te zetten. Dit kunt u doen door 3 goede vragen te stellen. Samen met uw arts kunt u vervolgens beslissen welk onderzoek of behandeling het beste bij u past.

1. Wat zijn mijn mogelijkheden?

Zet met uw arts op een rij welke mogelijkheden er zijn. Voorbeelden: een lichamelijk onderzoek of een scan? Fysiotherapie of een operatie? Welk soort operatie? Direct behandelen of eerst afwachten?

2. Wat zijn de voordelen en de nadelen van die mogelijkheden?

Iedere behandeling heeft voordelen en nadelen. Zo kan een operatie uw klachten snel verhelpen, maar er zijn ook risico’s aan verbonden. Vraag uw arts naar resultaten van de verschillende behandelingen. Bespreek per mogelijke behandeling de herstelperiode, risico’s, gevolgen en bijwerkingen.

3. Wat betekent dat in mijn situatie?

Uw persoonlijke situatie is belangrijk voor de keuze. Ook voor uw arts is het belangrijk om dit te weten. Zodat hij/zij het medische advies hierop kan aanpassen.

In deze animatie hoort u meer over samen beslissen over uw behandeling en over de 3 goede vragen die u kunt stellen tijdens uw afspraak.

Om deze inhoud te zien, moet u de cookies van deze derde partij accepteren. Meer informatie over cookies.

Tips voor tijdens het gesprek

Naast de 3 goede vragen hebben wij nog wat aanvullende tips die u kunt gebruiken in het gesprek met uw zorgverlener. Neemt u iemand mee naar uw afspraak? Deelt u dan deze tips en en vraag uw familielid, vriend of kennis om u te helpen tijdens het gesprek.

Waar kan ik nog meer op letten?

  • Stel uw belangrijkste vraag als eerste.
  • Schrijf de antwoorden op uw vragen op. U kunt dan thuis de antwoorden nog even rustig nalezen.
  • Zorg dat u alles over uw klachten vertelt.
  • Begrijpt u niet wat de arts zegt? Aarzel niet om het nog een keer te vragen. Vraag het ook als u een medische term niet begrijpt.
  • Geef aan als u ergens over twijfelt.
  • Herhaal eventueel met uw eigen woorden wat u denkt dat de arts bedoelt. Vraag of u het zo goed begrepen heeft.
  • Vraag tijd om na te denken als u een moeilijke beslissing moet nemen.