Veelgestelde vragen over Mitz
Heeft u vragen over Mitz? Of over het geven van uw toestemming voor het delen van uw medische gegevens? Bekijk op deze pagina de veelgestelde vragen over Mitz.
Zorgaanbieders zoals uw huisarts, apotheek of andere ziekenhuizen hebben soms uw medische gegevens nodig van ons ziekenhuis. Zij kunnen u dan beter helpen. Voor het uitwisselen van uw gegevens is vaak toestemming nodig. Alleen met uw toestemming mogen uw eigen zorgaanbieders medische gegevens beschikbaar stellen. Uw nieuwe zorgaanbieder kan uw medische gegevens dan elektronisch opvragen als dat nodig is voor uw behandeling. Vanaf 13 januari 2025 maken wij voor deze toestemming gebruik van Mitz. Mitz is een landelijke systeem waarin u zelf kiest welke zorgaanbieders u toestemming geeft, zodat uw medische gegevens opgevraagd kunnen worden. U kunt uw toestemming en keuzes altijd aanpassen en deze zijn direct geldig. Alleen uw keuzes van toestemming staan in Mitz. Uw medische gegevens staan niet in Mitz.
Uw medische gegevens zijn privé. Andere zorgaanbieders hebben geen toegang tot uw medische gegevens van het Spaarne Gasthuis zonder uw toestemming. Zorginstellingen wisselen niet automatisch gegevens uit van patiënten. Dit kan alleen met uw toestemming en als dat nodig is voor uw behandeling. Uw toestemming legt u vast via Mitz, een landelijk systeem voor alle zorgaanbieders. Hiermee heeft u nog maar 1 plek waar u uw toestemmingen kunt vastleggen. U kunt uw toestemming en keuzes altijd aanpassen en deze direct geldig. Alleen uw keuzes van toestemming staan in Mitz. Uw medische gegevens staan niet in Mitz.
Zorgaanbieders hebben afspraken met elkaar over wat ze in welke situatie mogen doorgeven. Deze afspraken horen bij hun beroep. Voor ziekenhuizen zijn dit de Basisset Gegevens Zorg (BGZ), brieven en verslagen. Dit is bepaald in de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz). De BGZ bestaat uit algemene patiëntgegevens die bijna altijd nodig zijn om de juiste zorg te kunnen geven, zoals NAW–gegevens, allergie-informatie en bloeduitslagen. Brieven zijn bijvoorbeeld brieven naar de huisarts. En verslagen zijn bijvoorbeeld onderzoeksverslagen en OK-verslagen.
Heeft u nog geen toestemming gegeven voor het delen van uw gegevens? Of wilt u de toestemming bekijken? Ga dan naar MijnMitz.nl. Op deze website staat uitgelegd hoe Mitz werkt. U kunt inloggen met DigiD en direct uw keuzes maken voor alle zorgaanbieders. Deze worden veilig opgeslagen.
Is uw kind jonger dan 12 jaar?
Dan kunt u met de DigiD van uw kind de toestemming vastleggen.
Is uw kind ouder dan 12 en jonger dan 16 jaar?
Dan kan uw kind met zijn of haar DigiD zijn toestemming geven in Mitz. Door middel van een koppelcode kunt u via uw eigen DigiD de keuzes bevestigen. De toestemming is dan vastgelegd.
Is uw kind 16 jaar of ouder?
Dan kan hij of zij zelf de toestemming vastleggen met zijn of haar DigiD.
Wilt u meer weten over het vastleggen van de toestemming voor uw kind? Bekijk de folder Mitz kinderen.
Nog niet alle zorgaanbieders zijn aangesloten op Mitz. Zo is bijvoorbeeld Atalmedial, laboratorium voor o.a. bloedonderzoek, nog niet aangesloten bij Mitz. Deze toestemming kunt u daarom vastleggen via MijnDoc.nu.
Nee, Mitz heeft niets te maken met de gemachtigde toegang tot het MijnSpaarneGasthuis account van uw kind, ouder of andere naaste.
Omdat Mitz nieuw is, zijn nog niet alle zorgaanbieders op Mitz aangesloten. U kunt wel vast een toestemming in Mitz vastleggen. Zo heeft u het goed geregeld als meer zorgaanbieders zich aansluiten. De verwachting is dat andere zorgaanbieders in de regio, zoals apotheken, huisartsen en laboratoria, in de loop van 2025 ook gaan aansluiten.
Dan zetten wij deze toestemming in Mitz. U kunt deze toestemming zien als u inlogt in MijnMitz.nl. Via Mitz kunt u ook toestemming geven aan andere zorgaanbieders, zoals medische klinieken, laboratoria, fysiotherapeuten en de geestelijke gezondheidszorg.
Ja, dat klopt. Wij vinden het belangrijk voor uw gezondheid dat u weet dat u toestemming kunt geven via mijnmitz.nl aan zorgverleners om uw gegevens met elkaar te delen. Daarom hebben wij patiënten per brief of e-mail laten weten dat het Spaarne Gasthuis Mitz gaat gebruiken. Mitz is een landelijke systeem waarin u zelf kiest welke zorgaanbieders u toestemming geeft om uw medische gegevens te bekijken als dit voor uw behandeling nodig is.
Het is belangrijk voor uw gezondheid dat u weet dat u uw zorgverleners toestemming kunt geven om uw gegevens met elkaar te delen. U heeft uw e-mailadres gegeven zodat wij u kunnen bereiken voor uw behandeling. Het geven van toestemming om uw dossier te delen hoort hierbij. E-mail is een snelle en duurzame manier om u hierover te informeren.
Als u in Mitz heeft vastgelegd dat u geen toestemming geeft voor het delen van uw gegevens, dan kunnen wij dit niet zien. U kunt in dit geval het bericht als niet verstuurd beschouwen.
We hebben een e-mail gestuurd naar alle patiënten die de afgelopen 2 jaar op de polikliniek zijn geweest of in het ziekenhuis zijn opgenomen. Het kan zijn dat een patiënt inmiddels is overleden. Als de patiënt niet in het ziekenhuis is overleden en het overlijden is niet doorgegeven aan het ziekenhuis, dan staat dit ook niet in het patiëntendossier. Het spijt ons zeer als dit het geval is en u deze e-mail heeft ontvangen.
Ga naar mijnmitz.nl en bekijk de veelgestelde vragen. Of bel van maandag tot en met vrijdag naar de Mitz helpdesk via (088) 5060 800.
Staat uw vraag er niet tussen?
Neem dan contact op met de afdeling patiëntenvoorlichting via [email protected].