Sluiten
Thuis in
uw dossier

Zorgen om oplaaien coronavirus

28-7-2020

Ivo van Schaik, voorzitter Raad van Bestuur, maakt zich zorgen over het feit dat het coronavirus weer oplaait in Nederland en ook in de regio. Dit vertelde hij in het radioprogramma Haarlem Vandaag op Haarlem105.

medewerkers-tweede-coronagolf

Het Spaarne Gasthuis kan niet beloven dat medewerkers straks de veerkracht hebben om een tweede coronagolf, als die er komt, op te vangen. Dat heeft Ivo van Schaik, de voorzitter van de raad van bestuur van het medisch centrum, gezegd in het radioprogramma Haarlem Vandaag op Haarlem105. De eerste golf van het virus heeft ook bij het zorgpersoneel van het Spaarne Gasthuis zijn sporen nagelaten: “Het ziekenhuis is amper bekomen van het harde werken in de afgelopen periode”, aldus Van Schaik. “Ik hoor van mensen die daardoor behoorlijk zwaar overbelast zijn geraakt. Zij proberen daar nu van bij te komen door vakantie te nemen. Ik heb veel respect voor alles wat ze in de eerste golf gedaan hebben.”

Het Gasthuis bereidt zich ondertussen wel goed voor op die eventuele tweede golf. “We doen er alles aan om het fysiek op te vangen. We geven zoveel mogelijk support aan onze medewerkers, zodat ze er ook weer klaar voor zijn.”

Langere wachttijden
Doordat veel medewerkers nu aan het bijkomen zijn van de eerste coronagolf, draait het ziekenhuis op dit moment niet op volle kracht, zegt Van Schaik. Bovendien probeert het Spaarne om andere zorg, van begin dit jaar, nu in te halen. Het gevolg is dat er langere wachttijden zijn en dat neemt niet iedereen het ziekenhuis in dank af. “We merken dat mensen ongeduldig en boos worden, dat ze vaak een beetje geïrriteerd zijn dat ze moeten wachten. Mensen pikken niet dat we regels hanteren als de anderhalve meter afstand en dat we screenen aan de voordeur. Ik zou een oproep aan iedereen willen doen: doe dat nou niet, het helpt niet. Wij proberen er alles aan te doen om een veilig bezoek aan ons ziekenhuis mogelijk te maken. We proberen de anderhalve meter afstand te waarborgen, wat bijna niet lukt. Onze capaciteit is nu minder; daardoor lukt het niet om iedereen op tijd te helpen. We doen ons stinkende best, maar het gaat op dit moment niet harder dan het gaat”, zegt de voorzitter.

“Ik maak me zorgen”
Van Schaik maakt zich zorgen over het feit dat het coronavirus weer oplaait in Nederland en ook in de regio. Hij houdt zijn hart vast, nu veel mensen vanuit het buitenland terugkeren naar ons land. “Potentieel leidt dat tot veel brandhaarden. En dan hoop ik dat het lukt om het virus met veel testen en contactonderzoek onder controle te houden.”

Van Schaik benadrukt dat het belangrijk is dat mensen zich aan de maatregelen van de overheid blijven houden. “De discipline van mensen is enorm afgenomen. Als je om je heen kijkt, zie je dat mensen heel veel moeite hebben om anderhalve meter afstand te houden. Dat kan leiden tot grotere uitbraken, terwijl dat afstand houden en het minder reizen in de eerste periode enorm hebben geholpen. Als we met z’n allen die anderhalve meter afstand proberen aan te houden, hoeft de economie niet verder op slot, want dat zou desastreus zijn.”

Weinig ziekenhuisopnames
Terwijl het aantal mensen dat met corona besmet raakt momenteel weer toeneemt, ziet het Spaarnegasthuis dat op dit moment nog niet terug in het aantal ziekenhuisopnames. “Die zijn bijna op de vingers van één hand te tellen”, aldus Van Schaik. Ook de recente corona-uitbraak in Hillegom heeft tot nu toe niet geleid tot een enorme toestroom van patiënten naar het Haarlemse ziekenhuis. “Het gaat in Hillegom veelal om jongere patiënten. Zij kunnen ouderen natuurlijk wel besmetten, maar in dat geval zit er vertraging in.”

Bron: Haarlem 105

Lees hier meer over de maatregelen die wij als Spaarne Gasthuis nemen om patiënten, bezoekers en medewerkers te beschermen tegen besmetting met het coronavirus.