Sluiten
Thuis in
uw dossier

Palliatieve zorg

Wat als u niet meer beter wordt? Het is voor u en uw naasten een grote schok als u te horen krijgt dat genezing niet meer mogelijk is. Alle aandacht in de behandeling verschuift opeens van genezing naar ondersteuning en palliatie.
"Wij halen voor u het beste uit de zorg"

Kris Mooren

Longarts Vind uw arts >

De fase ‘ziek zijn’ kan jaren duren als u een chronische ziekte heeft. Maar een ziekte kan er soms ook voor zorgen dat u nog relatief kort te leven heeft: maanden, weken of zelfs dagen.

Wat nu?

Dat is waarschijnlijk uw belangrijkste vraag. Palliatie is een medische term. Het betekent dat de behandeling gericht is op verlichting van klachten en andere problemen die ontstaan tijdens het verdere verloop van uw ziekte.

Een deken van zorg om u heen

Palliatie betekent: ‘een mantel om iemand heen slaan’. Concreet: uw arts staat voor u klaar, denkt met u mee, verplaatst zich zoveel mogelijk in uw situatie en denkt zo goed mogelijk met u mee. Palliatie is een deken van zorg die volledig in het belang van u en uw naasten is.

Artsen en verpleegkundigen kunnen nog steeds veel voor u en uw naasten doen én betekenen als u niet meer beter wordt.

Team Ondersteunende en Palliatieve Zorg

Artsen van het Spaarne Gasthuis kunnen altijd een beroep doen op gespecialiseerde collega’s. Een voorbeeld: Alle artsen kunnen het Team Ondersteunende en Palliatieve Zorg (TOPZ) inschakelen.

Als u verwezen wordt naar TOPZ is een verpleegkundig specialist altijd uw eerste aanspreekpunt. In TOPZ zitten ook artsen en medewerkers van de geestelijke verzorging en maatschappelijk werk. Verder heeft TOPZ veel contact met de thuiszorg en met huisartsen. Zo kan er een team van mensen om u heen worden gevormd om u de best mogelijke zorg te bieden.

Als u in het ziekenhuis ligt, kan één van de verpleegkundig specialisten bij u langs komen voor een intake. Dit gebeurt ook poliklinisch. Als het moeilijk is om naar het ziekenhuis te komen, kan de verpleegkundig specialist u ook thuis bezoeken. Samen bepaalt u vervolgens, welke begeleiding u nodig heeft.

Tijdens een uitgebreid intakegesprek bepaalt u samen met het TOPZ-lid wat voor u de belangrijkste klachten zijn. U spreekt af wat er gedaan moet worden om klachten te verminderen. Vooruit denken is daarbij het uitgangspunt.

Soms is alleen een gesprek al voldoende om meer rust en overzicht te krijgen in een moeilijke, onvoorspelbare periode waarbij er veel op u en uw naasten afkomt.

Het Team Ondersteunende en Palliatieve Zorg (TOPZ) bestaat uit:

  • verpleegkundige specialisten palliatieve zorg
  • oncoloog / kaderarts palliatieve zorg
  • longarts / kaderarts palliatieve zorg
  • geriater
  • pijnspecialisten
  • kaderartsen palliatieve geneeskunde
  • geestelijk verzorger
  • maatschappelijk werker
  • psycholoog

Meer dan zorg bij kanker

Palliatieve zorg is vooral bekend geworden bij patiënten met kanker. Maar palliatieve zorg is er zeker ook voor kwetsbare ouderen, mensen met chronische aandoeningen van longen, hart en vaten, nieren, darm, lever of zenuwbanen en andere aandoeningen.

Genezing is niet meer mogelijk?

De arts bespreekt met u en uw naasten of het gewenst is om levensverlengende behandeling te geven of om voorrang te geven aan de kwaliteit van uw leven.

Met gerichte medicatie kan de arts eventuele ongemakken verminderen of zelfs volledig wegnemen. Binnen de palliatieve zorg is er veel aandacht voor lichamelijke klachten zoals pijn of benauwdheid. Naast de lichamelijke kant is er ook volop aandacht voor hoe u zich voelt. U maakt zich misschien zorgen, bent bang voor wat komen gaat en worstelt wellicht met levensvragen. Dit is heel normaal. Ook hiervoor kunt u zeker een beroep doen op palliatieve zorg.

Alles is bespreekbaar

Al uw eventuele zorgen, angsten en levensvragen zijn volledig bespreekbaar. Samen streven we naar rust en vertrouwen. Doel is zoveel mogelijk het leed verzachten. Alle zorg is volledig afgestemd op wat u samen met u naasten wilt of nodig heeft. Voor elke fase van het ziekteproces kunt u een beroep doen op de palliatieve zorg.

Heeft u vragen?

Aarzel niet en neem contact op. Bel (023) 224 0970 of stuur een e-mail naar topz@spaarnegasthuis.nl.

Locaties: