Palliatieve zorg
Wat als u niet meer beter wordt? Het is voor u en uw naasten een grote schok als u te horen krijgt dat genezing niet meer mogelijk is. Alle aandacht in de behandeling verschuift van genezing naar ondersteuning en palliatie.

De fase ‘ziek zijn’ kan jaren duren als u een chronische ziekte heeft. Maar een ziekte kan er soms ook voor zorgen dat u nog relatief kort te leven heeft: maanden, weken of zelfs dagen. En hoe dan verder? Dat is waarschijnlijk uw belangrijkste vraag. Het Team Ondersteunende en Palliatieve Zorg (TOPZ) begeleidt u hierbij.
Wat betekent palliatieve zorg in het Spaarne Gasthuis?
Wat is palliatie?
Palliatie is een medische term. De behandeling gericht is op verlichting van klachten en andere problemen die ontstaan tijdens het verdere verloop van uw ziekte. Concreet: uw zorgverlener staat voor u klaar, verplaatst zich zoveel mogelijk in uw situatie en denkt met u mee. Palliatie is een deken van zorg die volledig in het belang van u en uw naasten is. Zorgverleners kunnen nog steeds veel voor u en uw naasten doen én betekenen als u niet meer beter wordt.
Is genezing niet meer mogelijk?
De arts of verpleegkundig specialist bespreekt met u en uw naasten of het gewenst is om levensverlengende behandeling te geven of om voorrang te geven aan de kwaliteit van uw leven. Met gerichte medicijnen kan de arts eventuele ongemakken verminderen of zelfs volledig wegnemen. Binnen de palliatieve zorg is er veel aandacht voor lichamelijke klachten zoals pijn of benauwdheid, maar ook voor uw geestelijke gesteldheid.
Kwaliteit van leven
Wat is voor u belangrijk in het leven? En wat kan en wilt u? Wat voor de één belangrijk is, is voor de ander minder van belang. De één wil graag zelfstandig blijven wonen en de ander wil graag zoveel mogelijk bij zijn of haar naast zijn. Samen denkt u na over de mogelijkheden die u heeft.
Meer dan zorg bij kanker
Palliatieve zorg is vooral bekend geworden bij patiënten met kanker. Maar palliatieve zorg is er zeker ook voor kwetsbare ouderen, mensen met chronische aandoeningen van longen, hart en vaten, nieren, darm, lever of zenuwbanen en andere aandoeningen.
Alles is bespreekbaar
Al uw eventuele zorgen, angsten en levensvragen zijn volledig bespreekbaar. Samen streven we naar rust en vertrouwen. Doel is zoveel mogelijk het leed verzachten. Alle zorg is volledig afgestemd op wat u samen met u naasten wilt of nodig heeft. Voor elke fase van het ziekteproces kunt u een beroep doen op de palliatieve zorg.
Verwijzing naar Team Ondersteunende en Palliatieve Zorg (TOPZ)
Alle artsen kunnen het Team Ondersteunende en Palliatieve Zorg (TOPZ) inschakelen. Als u verwezen bent naar TOPZ is een verpleegkundig specialist altijd uw eerste aanspreekpunt. TOPZ heeft veel contact met geestelijke verzorgers, maatschappelijk werkers, thuiszorg en met huisartsen. Zo kan er een team van mensen om u heen worden gevormd om u de best mogelijke zorg te bieden.
Palliatieve zorg tijdens uw verblijf in het ziekenhuis
Als u in het ziekenhuis ligt, kan een TOPZ-lid bij u langs komen voor een intake. Dit gebeurt ook poliklinisch. Als het moeilijk is om naar het ziekenhuis te komen, kan het TOPZ-lid u ook thuis bezoeken. Samen bepaalt u vervolgens, welke begeleiding u nodig heeft.
Het intakegesprek
Tijdens een uitgebreid intakegesprek bepaalt u samen met het TOPZ-lid wat voor u de belangrijkste klachten zijn. Maar ook wat uw wensen zijn en wat u belangrijk vindt in de kwaliteit van uw leven. U spreekt af wat er gedaan moet worden om klachten te verminderen en tegemoet te komen aan uw wensen. Vooruit denken is daarbij het uitgangspunt. Er komt veel op u en uw naasten af in deze moeilijke periode. Soms is alleen een gesprek al voldoende om meer rust en overzicht te krijgen.
Heeft u vragen?
Aarzel niet en neem contact op. Bel (023) 224 0970 of stuur een e-mail naar [email protected].
Ons team van specialisten
Het Team Ondersteunende en Palliatieve Zorg (TOPZ) bestaat uit: verpleegkundig specialisten palliatieve zorg, oncoloog / kaderarts palliatieve zorg, longarts / kaderarts palliatieve zorg, geriater, pijnspecialist / kaderarts palliatieve zorg, geestelijk verzorger en maatschappelijk werker.
Patiëntenfolders
Meer weten over uw aandoening, behandeling of onderzoek?